BGflag

             

Актуално

 

********************************************************************************************************************************

 

На 27 март 2015 г. се проведе XXІII-ия конгрес на Съюза на юристите в България,

който протече при следния дневен ред:

 

1. Информация за дейността на СЮБ между двата конгреса

2. Отчет на Контролната комисия

3. Отчет на бюджет 2014 г.

4. Приемане на бюджет 2015 г.

5. Изменение на членове 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17 и 18 от Устава на СЮБ относно статута на колективните членове

6. Разни

********************************************************************************************************************************

 

Адвокат Тодор Бурилков награден
с орден "Св. Св. Кирил и Методий" – огърлие

На 7 юли 2014 г. на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът на Р България Росен Плевнелиев удостои с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие един от най-авторитетните български адвокати - Тодор Бурилков. Предложението е внесено в МС от правосъдния министър Зинаида Златанова по инициатива на ЦС на Съюза на юристите в България, на Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциация на прокурорите в България, Център за обучение на адвокати "Кръстьо Цончев" и Българския институт за правни инициативи.

Тази година Тодор Бурилков ще навърши 90 години, 60 от които е посветил на адвокатурата. Високото отличие е мотивирано с големите заслуги на адвокат Бурилков за укрепване на демократичните институции и на адвокатурата у нас, на правораздаването, за защита на правата на човека, за неговата цялостна професионална, научна, преподавателска и обществена дейност. Адв. Бурилков има значим принос за развитието на демократичните процеси в страната и за дейността на Висшия адвокатски съвет.

През 1992 г. е председател на софийския адвокатски съвет, а след възстановяването на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) е и два мандата негов председател - от 1992 г. до 1998 г. 

Организира и участва лично като лектор в ежегодни семинари за млади адвокати по теми, свързани с новия Закон за адвокатурата и Деонтологичните правила за упражняване на адвокатската професия, както и по всички проблеми, интересуващи българската адвокатура.

Адвокат Бурилков е и един от учредителите и член на Обществения съвет по Правна инициатива за обучение и развитие (ПИОР) и осигурява финансовата помощ за адвокатурата не само посредством ПИОР, но и чрез сродни чуждестранни организации, благодарение на което се провеждат множество семинари за българските адвокати, в които се включва и като лектор.  

От 2001 до 2010 г. е председател на сдружение "Немскоговорящи адвокати в България". В периода 2001 – 2005 г. е председател на Българската лига за правата на човека, която е член на Международната федерация за правата на човека, акредитирани към ООН и Съвета на Европа.

***************************************************************************

ДЕН НА  КОНСТИТУЦИЯТА  И  ЮРИСТА  В  С Ю Б
16 април 2014 г.

Съюзът на юристите в България проведе на 16 април 2014 г. тържествено събрание по случай Деня на Конституцията и юриста и по повод 135-тата годишнина от приемането на Търновската конституция. Тържествено слово произнесе вицепрезидентът на Р България г-жа Маргарита Попова. Приветствия бяха поднесени от председателя на Народното събрание Михаил Миков и заместник министър-председателят и министър на правосъдието г-жа Зинаида Златанова.

Приветствия към колегите юристи поднесоха г-жа Ралица Негенцова – председател на ВАдвС, г-н Красимир Катранджиев – председател на Нотариалната камара и г-н Борислав Белазелков – зам.-председател на Съюза на съдиите в България. На тържеството присъстваха членове на Конституционния съд, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите, Нотариалната камара и известни и уважавани имена на юридическата общност в България.


По решение на ЦС на СЮБ 11 (единадесет) юристи бяха наградени с Почетния знак на Съюза на юристите в България за професионални постижения и активна съюзна дейност. Плакет на СЮБ и грамота получи Камарата на следователите в България по случай 15 години от основаването й - 1999 г. Наградите бяха връчени от председателя на СЮБ г-н Владислав Славов.

 

 

НАГРАДЕНИ ЮРИСТИ 

Благовест Пунев – конституционен съдия

проф. Лазар Груев – председател на ВКС

Сабрие Сапунджиева – зам.-министър на правосъдието

Марио Димитров - съдия във върховен административен съд
Диана Митева – съдия в Окръжен съд, гр. Варна

Камен Михов – зам.-гл. Прокурор и представител в Евроюс

Петя Тянкова – секретар на президента по правни въпроси

Йордан Цветанов – зам.-председател на ВАдвС и член на ЦС на СЮБ

Валентина Бакалова – адвокат

Милена Илчева – нотариус в гр. Бургас и зам.-председател на Съвета на нотариусите

Милко Живков -  адвокат и председател на Български дискусионен форум

 

За четвърта поредна година Съюзът на юристите в България връчва НАГРАДА „ПАРТНЬОР НА ГОДИНАТА“. Наградата е учредена през 2011 г. и нейни носители са Представителството на ЕК в България, АПИС-Бългория и Общобългарския комитет и фондация „Васил Левски”. За 2014 г. наградата (плакет на СЮБ и грамота) получи Фондация „Институт за изследване на законодателството и правоприлагането” с председател г-н Росен Хубенов. Наградата се присъжда за дългогодишно и активно сътрудничество.


Росен Хубенов


Г-н Славов представи годишните награди на СЮБ на журналисти за публикации на правна тематика и най-точно и обективно отразяване на дейността на органите на съдебната власт. Наградата на Съюза на юристите в България е предметна награда, грамота и карта за 7 дни почивка в базата в с. Боженци.


Наградени са журналистите:

Огнян Стойчев (централен печат) - за поредицата материали в седмичното издание за законност и власт „Параграф 22” на в. „Банкеръ”;

Красен Николов (електронна медия) – Медияпул, за материалите „Държавата е платила над 300 000 лева за бавно правосъдие“ и "Килърите" на съдебната власт“.

Пламен Караиванов (регионален печат) - в-к „Янтра днес”, гр. Велико Търново, за материала „Споразуменията по наказателни дела или за какво се договарят прокуратурата и престъпниците“.


Огнян Стойчев

По случай професионалния празник на юристите председателят на парламента г-н Михаил Миков награди СЮБ с почетен плакет на Народното събрание на Р България.


Денят на Конституцията и юриста беше отбелязан и с концерт на Струнния оркестър към Културния дом при Съюза на юристите в България.

***********************************************************************************

На 28 март 2014 г. се проведе XXІI-ия конгрес на Съюза на юристите в България,

който протече при следния дневен ред:

1. Информация за дейността на СЮБ между двата конгреса

2. Отчет на Контролната комисия

3. Отчет на бюджет 2013 г.

4. Приемане на бюджет 201 4 г.

5 . Промяна в Устава за изменение на размера на членския внос

6. Вливане на Правна инициатива за обучение и развитие – Варна (чл. 12 ЗЮЛНЦ) в Съюза на юристите в България

7. Разни

****************************************************************************** 

ОФЕРТА

„Ивиком” ЕООД работи съвместно със СЮБ от 1995 година.

Като дългогодишен партньор в качеството си на домакин хотелски комплекс Бряста *** край Велико Търново съгласно договора за съвместна дейност със СЮБ предоставя 20% отстъпка за организирани мероприятия на юристите в България за всички услуги в комплекса.

Хотелски комплекс „Бряста” се намира на 8 км от Старопрестолния град Велико Търново. Разположен е сред красива гориста местност благоустроена в уникален парк на брега на река Дряновска. Природата, спокойствието, отличната база, условията за спорт и развлечения, близостта до културно-историческите забележителности на региона определят комплекса като привлекателно място. Децата ще се зарадват на детската площадка с множество атракции, киносалон и детски басейн. Не пропускайте възможността да Ви приспива ромонът на реката и да Ви събужда песента на птиците!

 

Ресторанти и места за развлечения:

Ресторант „Бряста” – 100 места с три дискретни VIP зали; Лятна градина„Весело село” - 150 места; Винена зала, Бар басейн - 100 места.

- Обяд по трикомпонентно меню, включващ: супа, основно-готвено ястие, десерт, минерална вода .

- Вечеря по трикомпонентно меню, включваща : салата, основно ястие, десерт, минерална вода.

- Официална вечеря по трикомпонентно меню по избор, включваща : салата, основно ястие, десерт, минерална вода, алкохол.

Допълнително договаряне за Дисководещ с Караоке-Парти или Оркестър.

Две конферентни зали с капацитет до 70 места, с дневна светлина, оборудвани с мултимедиен проектор, екран и флипчарт. Конферентните зали са оборудвани с мултимедия, флипчарт, озвучителна система, екран.

Телефон на хотела за допълнителна информация: +359 (0)61/89 79 07

Телефон за резервации: 0885 706 771, (02) 40 10 519

http://www.bryasta.com

e-mail: admin@bryasta.com

***************************************************************************

На 11 декември 2013 г. Съюзът на юристите в България, Университетът за национално и световно стопанство и Юридическият факултет на СУ „Св. Кл. Охридски” проведоха ВЪЗПОМЕНАТЕЛНА ВЕЧЕР по случай 160 години от рождението на акд. Стефан Бобчев – изтъкнат юрист, държавник, дипломат и публицист.

Доклади за живота и  богатата му обществена, политическа и публицистична дейност изнесоха: проф. д-р Сашо Пенов – декан на ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски”; проф. д-р Мария Манолова – БАН – „Проф. Ст.С. Бобчев – виден юрист, учен, изследовател, политик и общественик”; проф. д-р Стефка Наумова –ИДП – БАН "Правно-социологическите възгледи на проф. Ст. Бобчев в контекста на модерната европейска юриспруденция”; проф. д-р ист.н. Димитър Саздов - УНСС „проф. Ст. Бобчев – общественик и държавник”; гл. ас. Нели Радева – УНСС – „Проф. Ст. Бобчев – изследовател на семейното обичайно право”; гл. ас. Петър Първанов – ЮЗУ „Неофит Рилски” – „Участието на проф. Бобчев в парламентарния живот на България”. Водещ на събитието беше г-н Маньо Манев - д-р по право.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


На 28 ноември 2013 г. Съюзът на юристите в България и Юридическият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" организираха ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ на 80-ия рожден ден на проф. Кино Лазаров. Много колеги, приятели, представители на различни институции уважиха с присъствието си юбиляра. Встъпително слово произнесе Владислав Славов, председател на СЮБ. Музикален поздрав към рожденика и присъстващите на събитието гости поднесе дуо Зорница Радионова (пиано) и проф. Йосиф Радионов (цигулка).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На 9 ноември 2013 г. в гр. Велико Търново беше проведено заседание на Централния съвет на Съюза на юристите в България при следния дневен ред:

1. Информация за дейността на СЮБ след ХХІ конгрес

2. Актуализация на бюджет 2013 г.       

3. Насрочване на ХХІІ конгрес / Общо събрание. Определена е датата 28 март 2014 г.

4. Разни

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Председателят на Съюза на юристите в България с награда от Нотариалната камара

На тържественото събрание на Нотариалната камара на България по повод 15-годишнината от създаването на съвременния български нотариат, състояло се на 25 октомври 2013 г., председателят на СЮБ г-н Владислав Славов получи почетна награда за значим принос в развитието на нотариата.

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Уважаваният юрист, политик и общественик Неделчо Беронов беше удостоен
от президента на Р България с най- високото държавно отличие
орден "Стара планина" - първа степен

            Предложението за неговото награждаване е по инициатива на Централния съвет на Съюза на юристите в България и се прави заради заслугите му за за укрепване на демократичните институции и правораздаването, за утвърждаване на Р България като правова държава, за защита правата на човека и за цялостната му професионална, научна и обществена дейност.

Г-н Неделчо Беронов е юрист с над 50 години стаж. Той завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1951 г. и Висшия икономически институт в София през 1972 г. В периода 1954-1991 г. е арбитър и главен арбитър в Държавния арбитраж в Стара Загора, Сливен и Варна. Заема длъжността арбитър в Арбитражния съд при Българска търговско-промишлена палата през 1977-1997 г.

В периода от 1993 г. до 1997 г. е хоноруван извънреден доцент по гражданско и облигационно право в Юридическия факултет на Икономическия университет и Техническия университет във Варна. Има много публикации в юридически списания.

След промените през 1989 г. започва да участва в политическия живот на България и през 1997 г. е избран за народен представител от ОДС и член на Комисията по правни въпроси в 38-то Народно събрание.

От есента на 1997 е член на Конституционния съд, избран с безпрецедентно единодушие от парламентарната квота, а от октомври 2003 г. е председател на КС с тригодишен мандат. Г-н Беронов има съществен принос и за развитието на дейността на правните неправителствени организации.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

******************************************************************************************

ДЕН НА  КОНСТИТУЦИЯТА  И  ЮРИСТА  В  С Ю Б

2013 г.

На 16 април 2013 г. в Салона на Съюза на юристите в България бе проведено тържествено събрание по случай Деня на Конституцията и юриста. Тържествени слова произнесоха министърът на правосъдието г-н Драгомир Йорданов и председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев. Приветствия бяха поднесени от името на президента на Р България Росен Плевнелиев и зам.-министър председателя и министър на регионалното развитие г-жа Екатерина Захариева, главния прокурор Сотир Цацаров и зам.-гл. прокурор г-жа Пенка Богданова, от г-жа Соня Найденова - представляващ ВСС, гл. секретар на ВАС г-н Валентин Бенатов, председателя на Нотариалната камара г-н Красимир Катранджиев, председателя на Съюза на съдиите в България г-жа Таня Маринова и председателя на Националния съюз на юрисконсултите г-н Георги Китанов.

 

На тържеството присъстваха членове на Конституционния съд, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, председателят на Софийска адвокатска колегия г-н Петър Китанов, Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите, Нотариалната камара и известни и уважавани имена на юридическата общност в България.

По решение на ЦС на СЮБ тринадесет юристи бяха наградени с Почетния знак на Съюза на юристите в България за професионални постижения и активна съюзна дейност. Наградите бяха връчени от председателя на СЮБ г-н Владислав Славов, министъра на правосъдието г-н Драгомир Йорданов и председателя на ВКС проф. Лазар Груев.

 


Фотограф Лилия Йотова

 Фотограф Лилия Йотова


НАГРАДЕНИ ЮРИСТИ 

Деница Вълкова - зам.-министър на правосъдието

Светлин Микушински – нотариус

доц. д-р Веселин Вучков – преподавател, Академия на МВР

Веселка Коева – адвокат, гр. В. Търново

Ели Христова – адвокат, научен секретар - Център за обучение на адвокати «Кр. Цончев»

доц. Анета Антонова – преподавател СУ «Св. Климент Охридски»

Светлана Гюрова – адвокат, преподавател –медиатор

Димитър Генчев – прокурор ВКС

чл. кор. проф. д.ю.н. Цанка Цанкова -  Конституционен съд на Р България

Илиана Димитрова – адвокат, гр. Плевен

Румен Василев - следовател

Елена Нонева – адвокат, председател Д-во на СЮБ Стара Загора

посмъртно - Емилия Комитова (адвокат)

 

Деница Вълкова - зам.-министър на правосъдието / чл. кор. проф. д.ю.н. Цанка Цанкова -  КС на Р България
Фотограф Лилия Йотова

 


Елена Нонева – адвокат, председател Д-во на СЮБ Стара Загора
Фотограф Лилия Йотова

За трети път бе връчена НАГРАДАТА „ПАРТНЬОР НА СЮБ”.

През 2013 г. СЮБ награди Общобългарския комитет и Фондация „Васил Левски” за активно и дългогодишно сътрудничество.


проф. Дойно Дойнов - председател на Общобългарския комитет и Фондация „Васил Левски”
Фотограф Лилия Йотова

 

За пореден път бяха връчени награди на журналисти. СЮБ награди за публикации на правна тематика и за точно и обективно отразяване дейността на органите на съдебната власт журналистите:

Румен Савов (централен печат) - за поредицата материали в седмичното издание за законност и власт „Параграф 22” на в. „Банкеръ”;
Димитър Абрашев (електронна медия) – телевизия България ОН ЕР, за предаването „Темида”;
и Ирина Генова (регионален печат) - в-к „Черноморски фар”, гр. Бургас, за материала „Брокери на имоти си чистят „черните овце”. (Обединяват се нотариуси и адвокати срещу имотните измами).


Румен Савов - „Параграф 22”, в. „Банкеръ”
Фотограф Лилия Йотова

Денят на Конституцията и юриста беше отбелязан и с концерт на Струнния оркестър към Културния дом при Съюза на юристите в България.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

На 29 март 2013 г. се проведе XXІ-ия конгрес на Съюза на юристите в България, който протече при следния дневен ред:

1. Информация за дейността на СЮБ между двата конгреса (Общи събрания)

2. Отчет на бюджет 2012 г. и приемане на бюджет 2013 г.       

3. Отчет на Контролната комисия

4. Разни

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ДЕН НА  КОНСТИТУЦИЯТА  И  ЮРИСТА  В  С Ю Б

2012 г.

На 19 април 2012 г. в Салона на Съюза на юристите в България бе проведено тържествено събрание по случай Деня на Конституцията и юриста. Участващите в събитието юристи бяха приветствани от вицепрезидента г-жа Маргарита Попова и министъра на правосъдието г-жа Диана Ковачева. На тържеството присъстваха зам.-вътрешният министър г-н Веселин Вучков, председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, представители на Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители и други представители на юридическата общност в България.

По решение на ЦС на СЮБ тринадесет юристи бяха наградени с Почетния знак на Съюза на юристите в България за професионални постижения и активна съюзна дейност. Наградите бяха връчени от председателя на СЮБ г-н Владислав Славов, г-жа Маргарита Попова и проф. Лазар Груев.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

НАГРАДЕНИ ЮРИСТИ 

 

ДАНИЕЛА ДОКОВСКА – адвокат, ВАдвС

КЕТИ МАРКОВА, съдия във Върховен касационен съд

ТЕОДОРА НИКОЛОВА, съдия във Върховен административен съд
ИЛИЯНА ПОПОВА – председател на Апелативен съд, гр. Велико Търново

ВАЛЕНТИН ВЪЛКОВ – прокурор, Окръжна прокуратура, гр. Ловеч

ГЕОРГИ ДИЧЕВ, частен съдебен изпълнител, председател на Контролния съвет на

Камарата на частните съдебни изпълнители

ДОЙЧИН ДОЙЧЕВ – главен секретар на Комисията за защита от дискриминация

КАМЕН КАМЕНОВ - нотариус, гр. София

ПРОФ. Д-Р МАРИЯ МАНОЛОВА – СУ «Климент Охридски»

МАЯ КИПРИНСКА – член на Висшия съдебен съвет

ПЕТЯ КОЛЧЕВА – адвокат, САК

СВИЛЕН ТУРМАКОВ – зам.-директор на НСлС
СТЕФАН ПЕТРОВ – член на Висшия съдебен съвет

 


За втори път бе връчена НАГРАДАТА НА СЮБ „ПАРТНЬОР НА ГОДИНАТА”. През 2012 г.
СЮБ награди „АПИС БЪЛГАРИЯ” ООД за активно и дългогодишно сътрудничество. Наградата бе връчена на управителя на фирмата Васил Христович.


За единадесети пореден път бяха връчени награди на журналисти. СЮБ и ВСС наградиха за публикации на правна тематика и за точно и обективно отразяване дейността на органите на съдебната власт журналистите:


Павлина Желева
(централен печат), за поредицата материали „Съдебната реформа”, в-к „Труд”;

Мая Костадинова (електронна медия) – БТВ, за предаването „Код: Криминално”;
и Ваня Кюрчева (регионален печат) - в-к „Посредник”, гр. Плевен, за материала „Темида е с вързани очи, а плевенската и глуха” с подзаглавие „Директорка на детска градина без съдебен статут решава знаково дело”. 

 

Денят на Конституцията и юриста беше отбелязан и с концерт на Струнния оркестър към Културния дом при Съюза на юристите в България.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

На 30 март 2012 г. се проведе XX-ия конгрес на Съюза на юристите в България, който протече при следния дневен ред:

 

1. Информация за дейността на СЮБ между ХІХ-ти и ХХ-ти (Общи събрания) конгреси

2. Отчет на бюджет 2011 г. и приемане на бюджет 2012 г.       

3. Отчет на Контролната комисия

4. Разни

- изменение размера на членския внос на колективните членове

- приемане на Програма за осъществяване на общественополезна дейност от СЮБ