BGflag

             

Актуално

СЪЮЗ НА ЮРИСТИТЕ В БЪЛГАРИЯ

ДРУЖЕСТВО гр. ЯМБОЛ

ОРГАНИЗИРАТ

КВАЛИФИКАЦИОНЕН СЕМИНАР  

НА ТЕМА

„ИМУЩЕСТВЕНИ ОТНОШЕНИЯ МЕЖДУ СЪПРУЗИ ПО СЕМЕЙНИЯ
КОДЕКС, БРАЧЕН ДОГОВОР - ПРАКТИЧЕСКИ ПРОБЛЕМИ” 

06.03.2015 г. (петък) от 09,30 часа
в комплекс „ДИАНА ПАЛАС“-ЯМБОЛ - ГОЛЯМА ЗАЛА

лектор: доц. д-р Красимир Димитров  

В СЕМИНАРА МОГАТ ДА УЧАСТВАТ КОЛЕГИ ОТ АДВОКАТСКА КОЛЕГИЯ - ЯМБОЛ, ОТ СЪДА И ПРОКУРАТУРАТА, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ СА ЧЛЕНОВЕ НА СЮБ 

В кафе паузата – ПРЕЗЕНТАЦИЯ НА ПРОДУКТИТЕ НА ИЗДАТЕЛСКИ КОМПЛЕКС „ТРУД И ПРАВО“ - мултимедия и възможност за закупуване на юридическа литература  

Регистрация – до 25.02.2015 г.
Дружество на СЮБ - гр. Ямбол
Адв. Стефка Въжарова тел. 0888 324 024, имейл: s.vajarova @ gmail.bg
Адв. Боряна Чорбаджийска - Русева тел. 0887 211 404

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Адвокат Тодор Бурилков награден
с орден "Св. Св. Кирил и Методий" – огърлие

На 7 юли 2014 г. на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът на Р България Росен Плевнелиев удостои с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие един от най-авторитетните български адвокати - Тодор Бурилков. Предложението е внесено в МС от правосъдния министър Зинаида Златанова по инициатива на ЦС на Съюза на юристите в България, на Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциация на прокурорите в България, Център за обучение на адвокати "Кръстьо Цончев" и Българския институт за правни инициативи.

Тази година Тодор Бурилков ще навърши 90 години, 60 от които е посветил на адвокатурата. Високото отличие е мотивирано с големите заслуги на адвокат Бурилков за укрепване на демократичните институции и на адвокатурата у нас, на правораздаването, за защита на правата на човека, за неговата цялостна професионална, научна, преподавателска и обществена дейност. Адв. Бурилков има значим принос за развитието на демократичните процеси в страната и за дейността на Висшия адвокатски съвет.

През 1992 г. е председател на софийския адвокатски съвет, а след възстановяването на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) е и два мандата негов председател - от 1992 г. до 1998 г. 

Организира и участва лично като лектор в ежегодни семинари за млади адвокати по теми, свързани с новия Закон за адвокатурата и Деонтологичните правила за упражняване на адвокатската професия, както и по всички проблеми, интересуващи българската адвокатура.

Адвокат Бурилков е и един от учредителите и член на Обществения съвет по Правна инициатива за обучение и развитие (ПИОР) и осигурява финансовата помощ за адвокатурата не само посредством ПИОР, но и чрез сродни чуждестранни организации, благодарение на което се провеждат множество семинари за българските адвокати, в които се включва и като лектор.  

От 2001 до 2010 г. е председател на сдружение "Немскоговорящи адвокати в България". В периода 2001 – 2005 г. е председател на Българската лига за правата на човека, която е член на Международната федерация за правата на човека, акредитирани към ООН и Съвета на Европа.

***************************************************************************

 

ДЕН НА  КОНСТИТУЦИЯТА  И  ЮРИСТА  В  С Ю Б
16 април 2014 г.

Съюзът на юристите в България проведе на 16 април 2014 г. тържествено събрание по случай Деня на Конституцията и юриста и по повод 135-тата годишнина от приемането на Търновската конституция. Тържествено слово произнесе вицепрезидентът на Р България г-жа Маргарита Попова. Приветствия бяха поднесени от председателя на Народното събрание Михаил Миков и заместник министър-председателят и министър на правосъдието г-жа Зинаида Златанова.

Приветствия към колегите юристи поднесоха г-жа Ралица Негенцова – председател на ВАдвС, г-н Красимир Катранджиев – председател на Нотариалната камара и г-н Борислав Белазелков – зам.-председател на Съюза на съдиите в България. На тържеството присъстваха членове на Конституционния съд, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите, Нотариалната камара и известни и уважавани имена на юридическата общност в България.


По решение на ЦС на СЮБ 11 (единадесет) юристи бяха наградени с Почетния знак на Съюза на юристите в България за професионални постижения и активна съюзна дейност. Плакет на СЮБ и грамота получи Камарата на следователите в България по случай 15 години от основаването й - 1999 г. Наградите бяха връчени от председателя на СЮБ г-н Владислав Славов.

 

 

 

НАГРАДЕНИ ЮРИСТИ 

Благовест Пунев – конституционен съдия

проф. Лазар Груев – председател на ВКС

Сабрие Сапунджиева – зам.-министър на правосъдието

Марио Димитров - съдия във върховен административен съд
Диана Митева – съдия в Окръжен съд, гр. Варна

Камен Михов – зам.-гл. Прокурор и представител в Евроюс

Петя Тянкова – секретар на президента по правни въпроси

Йордан Цветанов – зам.-председател на ВАдвС и член на ЦС на СЮБ

Валентина Бакалова – адвокат

Милена Илчева – нотариус в гр. Бургас и зам.-председател на Съвета на нотариусите

Милко Живков -  адвокат и председател на Български дискусионен форум

 

 

За четвърта поредна година Съюзът на юристите в България връчва НАГРАДА „ПАРТНЬОР НА ГОДИНАТА“. Наградата е учредена през 2011 г. и нейни носители са Представителството на ЕК в България, АПИС-Бългория и Общобългарския комитет и фондация „Васил Левски”. За 2014 г. наградата (плакет на СЮБ и грамота) получи Фондация „Институт за изследване на законодателството и правоприлагането” с председател г-н Росен Хубенов. Наградата се присъжда за дългогодишно и активно сътрудничество.

 


Росен Хубенов


Г-н Славов представи годишните награди на СЮБ на журналисти за публикации на правна тематика и най-точно и обективно отразяване на дейността на органите на съдебната власт. Наградата на Съюза на юристите в България е предметна награда, грамота и карта за 7 дни почивка в базата в с. Боженци.


Наградени са журналистите:

Огнян Стойчев (централен печат) - за поредицата материали в седмичното издание за законност и власт „Параграф 22” на в. „Банкеръ”;

Красен Николов (електронна медия) – Медияпул, за материалите „Държавата е платила над 300 000 лева за бавно правосъдие“ и "Килърите" на съдебната власт“.

Пламен Караиванов (регионален печат) - в-к „Янтра днес”, гр. Велико Търново, за материала „Споразуменията по наказателни дела или за какво се договарят прокуратурата и престъпниците“.

 


Огнян Стойчев

 

По случай професионалния празник на юристите председателят на парламента г-н Михаил Миков награди СЮБ с почетен плакет на Народното събрание на Р България.

 


Денят на Конституцията и юриста беше отбелязан и с концерт на Струнния оркестър към Културния дом при Съюза на юристите в България.

***********************************************************************************

 

На 28 март 2014 г. се проведе XXІI-ия конгрес на Съюза на юристите в България, който протече при следния дневен ред:

1. Информация за дейността на СЮБ между двата конгреса

2. Отчет на Контролната комисия

3. Отчет на бюджет 2013 г.

4. Приемане на бюджет 201 4 г.

5 . Промяна в Устава за изменение на размера на членския внос

6. Вливане на Правна инициатива за обучение и развитие – Варна (чл. 12 ЗЮЛНЦ) в Съюза на юристите в България

7. Разни

****************************************************************************** 

ОФЕРТА

„Ивиком” ЕООД работи съвместно със СЮБ от 1995 година.

Като дългогодишен партньор в качеството си на домакин хотелски комплекс Бряста *** край Велико Търново съгласно договора за съвместна дейност със СЮБ предоставя 20% отстъпка за организирани мероприятия на юристите в България за всички услуги в комплекса.

Хотелски комплекс „Бряста” се намира на 8 км от Старопрестолния град Велико Търново. Разположен е сред красива гориста местност благоустроена в уникален парк на брега на река Дряновска. Природата, спокойствието, отличната база, условията за спорт и развлечения, близостта до културно-историческите забележителности на региона определят комплекса като привлекателно място. Децата ще се зарадват на детската площадка с множество атракции, киносалон и детски басейн. Не пропускайте възможността да Ви приспива ромонът на реката и да Ви събужда песента на птиците!

  • Ресторанти и места за развлечения:

Ресторант „Бряста” – 100 места с три дискретни VIP зали; Лятна градина„Весело село” - 150 места; Винена зала, Бар басейн - 100 места.

- Обяд по трикомпонентно меню, включващ: супа, основно-готвено ястие, десерт, минерална вода .

- Вечеря по трикомпонентно меню, включваща : салата, основно ястие, десерт, минерална вода.

- Официална вечеря по трикомпонентно меню по избор, включваща : салата, основно ястие, десерт, минерална вода, алкохол.

 

Допълнително договаряне за Дисководещ с Караоке-Парти или Оркестър.

 

Две конферентни зали с капацитет до 70 места, с дневна светлина, оборудвани с мултимедиен проектор, екран и флипчарт. Конферентните зали са оборудвани с мултимедия, флипчарт, озвучителна система, екран.

 

Телефон на хотела за допълнителна информация: +359 (0)61/89 79 07

Телефон за резервации: 0885 706 771, (02) 40 10 519

 

http://www.bryasta.com

e-mail: admin@bryasta.com

 

**********************************************************************************

 

На 11 декември 2013 г. Съюзът на юристите в България, Университетът за национално и световно стопанство и Юридическият факултет на СУ „Св. Кл. Охридски” проведоха ВЪЗПОМЕНАТЕЛНА ВЕЧЕР по случай 160 години от рождението на акд. Стефан Бобчев – изтъкнат юрист, държавник, дипломат и публицист.

 

Доклади за живота и  богатата му обществена, политическа и публицистична дейност изнесоха: проф. д-р Сашо Пенов – декан на ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски”; проф. д-р Мария Манолова – БАН – „Проф. Ст.С. Бобчев – виден юрист, учен, изследовател, политик и общественик”; проф. д-р Стефка Наумова –ИДП – БАН "Правно-социологическите възгледи на проф. Ст. Бобчев в контекста на модерната европейска юриспруденция”; проф. д-р ист.н. Димитър Саздов - УНСС „проф. Ст. Бобчев – общественик и държавник”; гл. ас. Нели Радева – УНСС – „Проф. Ст. Бобчев – изследовател на семейното обичайно право”; гл. ас. Петър Първанов – ЮЗУ „Неофит Рилски” – „Участието на проф. Бобчев в парламентарния живот на България”. Водещ на събитието беше г-н Маньо Манев - д-р по право.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------


На 28 ноември 2013 г. Съюзът на юристите в България и Юридическият факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" организираха ТЪРЖЕСТВЕНО ЧЕСТВАНЕ на 80-ия рожден ден на проф. Кино Лазаров. Много колеги, приятели, представители на различни институции уважиха с присъствието си юбиляра. Встъпително слово произнесе Владислав Славов, председател на СЮБ. Музикален поздрав към рожденика и присъстващите на събитието гости поднесе дуо Зорница Радионова (пиано) и проф. Йосиф Радионов (цигулка).

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

На 9 ноември 2013 г. в гр. Велико Търново беше проведено заседание на Централния съвет на Съюза на юристите в България при следния дневен ред:

1. Информация за дейността на СЮБ след ХХІ конгрес

2. Актуализация на бюджет 2013 г.       

3. Насрочване на ХХІІ конгрес / Общо събрание. Определена е датата 28 март 2014 г.

4. Разни

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Председателят на Съюза на юристите в България с награда от Нотариалната камара

 

На тържественото събрание на Нотариалната камара на България по повод 15-годишнината от създаването на съвременния български нотариат, състояло се на 25 октомври 2013 г., председателят на СЮБ г-н Владислав Славов получи почетна награда за значим принос в развитието на нотариата.

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Уважаваният юрист, политик и общественик Неделчо Беронов беше удостоен

от президента на Р България с най- високото държавно отличие

орден "Стара планина" - първа степен

 

            Предложението за неговото награждаване е по инициатива на Централния съвет на Съюза на юристите в България и се прави заради заслугите му за за укрепване на демократичните институции и правораздаването, за утвърждаване на Р България като правова държава, за защита правата на човека и за цялостната му професионална, научна и обществена дейност.

Г-н Неделчо Беронов е юрист с над 50 години стаж. Той завършва Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” през 1951 г. и Висшия икономически институт в София през 1972 г. В периода 1954-1991 г. е арбитър и главен арбитър в Държавния арбитраж в Стара Загора, Сливен и Варна. Заема длъжността арбитър в Арбитражния съд при Българска търговско-промишлена палата през 1977-1997 г.

В периода от 1993 г. до 1997 г. е хоноруван извънреден доцент по гражданско и облигационно право в Юридическия факултет на Икономическия университет и Техническия университет във Варна. Има много публикации в юридически списания.

След промените през 1989 г. започва да участва в политическия живот на България и през 1997 г. е избран за народен представител от ОДС и член на Комисията по правни въпроси в 38-то Народно събрание.

От есента на 1997 е член на Конституционния съд, избран с безпрецедентно единодушие от парламентарната квота, а от октомври 2003 г. е председател на КС с тригодишен мандат. Г-н Беронов има съществен принос и за развитието на дейността на правните неправителствени организации.

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

ДЕН НА  КОНСТИТУЦИЯТА  И  ЮРИСТА  В  С Ю Б

2013 г.

 

На 16 април 2013 г. в Салона на Съюза на юристите в България бе проведено тържествено събрание по случай Деня на Конституцията и юриста. Тържествени слова произнесоха министърът на правосъдието г-н Драгомир Йорданов и председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев. Приветствия бяха поднесени от името на президента на Р България Росен Плевнелиев и зам.-министър председателя и министър на регионалното развитие г-жа Екатерина Захариева, главния прокурор Сотир Цацаров и зам.-гл. прокурор г-жа Пенка Богданова, от г-жа Соня Найденова - представляващ ВСС, гл. секретар на ВАС г-н Валентин Бенатов, председателя на Нотариалната камара г-н Красимир Катранджиев, председателя на Съюза на съдиите в България г-жа Таня Маринова и председателя на Националния съюз на юрисконсултите г-н Георги Китанов. На тържеството присъстваха членове на Конституционния съд, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, председателят на Софийска адвокатска колегия г-н Петър Китанов, Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите, Нотариалната камара и известни и уважавани имена на юридическата общност в България.

По решение на ЦС на СЮБ тринадесет юристи бяха наградени с Почетния знак на Съюза на юристите в България за професионални постижения и активна съюзна дейност. Наградите бяха връчени от председателя на СЮБ г-н Владислав Славов, министъра на правосъдието г-н Драгомир Йорданов и председателя на ВКС проф. Лазар Груев.

 Фотограф Лилия Йотова

 

 

Фотограф Лилия Йотова

 


НАГРАДЕНИ ЮРИСТИ 

 

Деница Вълкова - зам.-министър на правосъдието

Светлин Микушински – нотариус

доц. д-р Веселин Вучков – преподавател, Академия на МВР

Веселка Коева – адвокат, гр. В. Търново

Ели Христова – адвокат, научен секретар - Център за обучение на адвокати «Кр. Цончев»

доц. Анета Антонова – преподавател СУ «Св. Климент Охридски»

Светлана Гюрова – адвокат, преподавател –медиатор

Димитър Генчев – прокурор ВКС

чл. кор. проф. д.ю.н. Цанка Цанкова -  Конституционен съд на Р България

Илиана Димитрова – адвокат, гр. Плевен

Румен Василев - следовател

Елена Нонева – адвокат, председател Д-во на СЮБ Стара Загора

посмъртно - Емилия Комитова (адвокат)

 

Деница Вълкова - зам.-министър на правосъдието / чл. кор. проф. д.ю.н. Цанка Цанкова -  КС на Р България
Фотограф Лилия Йотова

 


Елена Нонева – адвокат, председател Д-во на СЮБ Стара Загора
Фотограф Лилия Йотова

 

 

За трети път бе връчена НАГРАДАТА „ПАРТНЬОР НА СЮБ”.

През 2013 г. СЮБ награди Общобългарския комитет и Фондация „Васил Левски” за активно и дългогодишно сътрудничество.

 


проф. Дойно Дойнов - председател на Общобългарския комитет и Фондация „Васил Левски”
Фотограф Лилия Йотова

 

За пореден път бяха връчени награди на журналисти. СЮБ награди за публикации на правна тематика и за точно и обективно отразяване дейността на органите на съдебната власт журналистите:

Румен Савов (централен печат) - за поредицата материали в седмичното издание за законност и власт „Параграф 22” на в. „Банкеръ”;

Димитър Абрашев (електронна медия) – телевизия България ОН ЕР, за предаването „Темида”;

и Ирина Генова (регионален печат) - в-к „Черноморски фар”, гр. Бургас, за материала „Брокери на имоти си чистят „черните овце”. (Обединяват се нотариуси и адвокати срещу имотните измами).


Румен Савов - „Параграф 22”, в. „Банкеръ”
Фотограф Лилия Йотова

Денят на Конституцията и юриста беше отбелязан и с концерт на Струнния оркестър към Културния дом при Съюза на юристите в България.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

На 29 март 2013 г. се проведе XXІ-ия конгрес на Съюза на юристите в България, който протече при следния дневен ред:

 

1. Информация за дейността на СЮБ между двата конгреса (Общи събрания)

2. Отчет на бюджет 2012 г. и приемане на бюджет 2013 г.       

3. Отчет на Контролната комисия

4. Разни

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ДЕН НА  КОНСТИТУЦИЯТА  И  ЮРИСТА  В  С Ю Б

2012 г.

 

На 19 април 2012 г. в Салона на Съюза на юристите в България бе проведено тържествено събрание по случай Деня на Конституцията и юриста. Участващите в събитието юристи бяха приветствани от вицепрезидента г-жа Маргарита Попова и министъра на правосъдието г-жа Диана Ковачева. На тържеството присъстваха зам.-вътрешният министър г-н Веселин Вучков, председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев, представители на Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите, Нотариалната камара, Камарата на частните съдебни изпълнители и други представители на юридическата общност в България.

По решение на ЦС на СЮБ тринадесет юристи бяха наградени с Почетния знак на Съюза на юристите в България за професионални постижения и активна съюзна дейност. Наградите бяха връчени от председателя на СЮБ г-н Владислав Славов, г-жа Маргарита Попова и проф. Лазар Груев.

 

 

 

 


НАГРАДЕНИ ЮРИСТИ 


ДАНИЕЛА ДОКОВСКА – адвокат, ВАдвС

КЕТИ МАРКОВА, съдия във Върховен касационен съд

ТЕОДОРА НИКОЛОВА, съдия във Върховен административен съд

ИЛИЯНА ПОПОВА – председател на Апелативен съд, гр. Велико Търново

ВАЛЕНТИН ВЪЛКОВ – прокурор, Окръжна прокуратура, гр. Ловеч

ГЕОРГИ ДИЧЕВ, частен съдебен изпълнител, председател на Контролния съвет на

Камарата на частните съдебни изпълнители

ДОЙЧИН ДОЙЧЕВ – главен секретар на Комисията за защита от дискриминация

КАМЕН КАМЕНОВ - нотариус, гр. София

ПРОФ. Д-Р МАРИЯ МАНОЛОВА – СУ «Климент Охридски»

МАЯ КИПРИНСКА – член на Висшия съдебен съвет

ПЕТЯ КОЛЧЕВА – адвокат, САК

СВИЛЕН ТУРМАКОВ – зам.-директор на НСлС

СТЕФАН ПЕТРОВ – член на Висшия съдебен съвет

 

 

 


За втори път бе връчена НАГРАДАТА НА СЮБ „ПАРТНЬОР НА ГОДИНАТА”. През 2012 г.
СЮБ награди „АПИС БЪЛГАРИЯ” ООД за активно и дългогодишно сътрудничество. Наградата бе връчена на управителя на фирмата Васил Христович.

 

 

 

За единадесети пореден път бяха връчени награди на журналисти. СЮБ и ВСС наградиха за публикации на правна тематика и за точно и обективно отразяване дейността на органите на съдебната власт журналистите:

Павлина Желева (централен печат), за поредицата материали „Съдебната реформа”, в-к „Труд”;

Мая Костадинова (електронна медия) – БТВ, за предаването „Код: Криминално”;

и Ваня Кюрчева (регионален печат) - в-к „Посредник”, гр. Плевен, за материала „Темида е с вързани очи, а плевенската и глуха” с подзаглавие „Директорка на детска градина без съдебен статут решава знаково дело”. 

 

 

 

Денят на Конституцията и юриста беше отбелязан и с концерт на Струнния оркестър към Културния дом при Съюза на юристите в България.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

На 30 март 2012 г. се проведе XX-ия конгрес на Съюза на юристите в България, който протече при следния дневен ред:

 

1. Информация за дейността на СЮБ между ХІХ-ти и ХХ-ти (Общи събрания) конгреси

2. Отчет на бюджет 2011 г. и приемане на бюджет 2012 г.       

3. Отчет на Контролната комисия

4. Разни

- изменение размера на членския внос на колективните членове

- приемане на Програма за осъществяване на общественополезна дейност от СЮБ