BGflag

             

Актуално

По решение на ИБ и съгласно чл. 38 от Устава на СЮБ на 11 декември 2015 г. в сградата на СЮБ, София, ул. “Пиротска” № 7 се проведе заседание на Централния съвет при следния дневен ред:

1. Информация за дейността на СЮБ след ХХІІІ Конгрес

2. Актуализация на бюджет 2015 г.

3. Насрочване на ХХІV Конгрес/Общо събрание

4. Разни.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

 


ДЕН НА  КОНСТИТУЦИЯТА  И  ЮРИСТА  В  СЮБ
16 април 2015 г. 

 

На 16 април 2015 г. Съюзът на юристите в България отбеляза с празнично честване Деня на Конституцията и юриста. Тържествено слово произнесе председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той призова юридическата общност да бъде единна в подкрепата си за осъществяване на съдебната реформа в България. Министърът на правосъдието г-н Христо Иванов поздрави юристите за празника и от своя страна ги призова да се включат в дебата за промени в Конституцията, за да има ефективна реформа в съдебната система.

Приветствия към колегите юристи поднесоха госпожа Ралица Негенцова – председател на ВАдвС, г-н Красимир Катранджиев – председател на Нотариалната камара и г-н Георги Дичев – председател на Камарата на частните съдебни изпълнители. На тържественото честване присъстваха членове на Конституционния съд, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите, Камарата на частните съдебни изпълнители, Националния съюз на юрисконсултите, Нотариалната камара, известни и уважавани имена на юридическата общност в България, представители на медии.

 

 

 

По решение на ЦС на СЮБ 9 (девет) юристи бяха наградени с Почетния знак на Съюза на юристите в България за професионални постижения и активна съюзна дейност. Наградите бяха връчени от председателя на СЮБ г-н Владислав Славов и зам.-прредседателя г-н Йосиф Герон.


НАГРАДЕНИ ЮРИСТИ 

Боян Магдалинчев – съдия, зам.-председател на ВАС и председател на Асоциацията на българските административни съдии

Евгени Иванов - председател на Асоциацията на прокурорите в България

Ели Христова - адв. Център за обучение на адвокати „Кр. Цончев”

Елка Хаджиeва – съдия в РС гр. Девин и председател на дружество на СЮБ

Катина Клявкова – медиатор, Национална асоциация на медиаторите

Йордан Школагерски - адвокат

Проф. Огнян Герджиков - преподавател

Петър Георгиев – завеждащ следствен отдел в Окръжна прокуратура гр. Русе

Цвятко Миланов – нотариус, гр. Русе (най-възрастният нотариус в България).

 

 


НАГРАДАТА „ПАРТНЬОР НА ГОДИНАТА“ получи Община Бургас. Наградата се присъжда за дългогодишно и активно сътрудничество.

Традиционно награди получиха и журналисти за свои публикации на правна тематика и най-точно и обективно отразяване на дейността на органите на съдебната власт. Наградите бяха раздадени в три категории – публикация в централния печат, публикация в местен печат и излъчен материал в електронна медия.


Наградени са журналистите:

Владимира Георгиева , в-к „Труд“ за материала „СРС-то не затваря вратата на съдебната зала“ – 09.12.2014 г.

Мила Кюлюмова, в-к „Екип 7“, гр. Разград, за материала „Омагьосаният кръг на институциите докара уволнена жена до просешка тояга“ – 27.02.2015 г.

Петър Нанев, предаването „ bTV Репортерите“, БТВ – „Необяснимо бездействие. Злоупотреби за милиони във ВМА“ – 22.02.2015 г.

 

 

 

 

И тази година Денят на Конституцията и юриста беше отбелязан с концерт на Струнния оркестър към Културния дом при Съюза на юристите в България.

*************************************************************************************

 

**************************************************************************************

На 27 март 2015 г. се проведе XXІII-ия конгрес на Съюза на юристите в България,

който протече при следния дневен ред:

 

1. Информация за дейността на СЮБ между двата конгреса

2. Отчет на Контролната комисия

3. Отчет на бюджет 2014 г.

4. Приемане на бюджет 2015 г.

5. Изменение на членове 10, 11, 12, 13, 14, 16, 17 и 18 от Устава на СЮБ относно статута на колективните членове

6. Разни

***************************************************************************************

 

Адвокат Тодор Бурилков награден
с орден "Св. Св. Кирил и Методий" – огърлие

На 7 юли 2014 г. на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2 президентът на Р България Росен Плевнелиев удостои с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие един от най-авторитетните български адвокати - Тодор Бурилков. Предложението е внесено в МС от правосъдния министър Зинаида Златанова по инициатива на ЦС на Съюза на юристите в България, на Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Българската съдийска асоциация, Асоциацията на българските административни съдии, Асоциация на прокурорите в България, Център за обучение на адвокати "Кръстьо Цончев" и Българския институт за правни инициативи.

Тази година Тодор Бурилков ще навърши 90 години, 60 от които е посветил на адвокатурата. Високото отличие е мотивирано с големите заслуги на адвокат Бурилков за укрепване на демократичните институции и на адвокатурата у нас, на правораздаването, за защита на правата на човека, за неговата цялостна професионална, научна, преподавателска и обществена дейност. Адв. Бурилков има значим принос за развитието на демократичните процеси в страната и за дейността на Висшия адвокатски съвет.

През 1992 г. е председател на софийския адвокатски съвет, а след възстановяването на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) е и два мандата негов председател - от 1992 г. до 1998 г. 

Организира и участва лично като лектор в ежегодни семинари за млади адвокати по теми, свързани с новия Закон за адвокатурата и Деонтологичните правила за упражняване на адвокатската професия, както и по всички проблеми, интересуващи българската адвокатура.

Адвокат Бурилков е и един от учредителите и член на Обществения съвет по Правна инициатива за обучение и развитие (ПИОР) и осигурява финансовата помощ за адвокатурата не само посредством ПИОР, но и чрез сродни чуждестранни организации, благодарение на което се провеждат множество семинари за българските адвокати, в които се включва и като лектор.  

От 2001 до 2010 г. е председател на сдружение "Немскоговорящи адвокати в България". В периода 2001 – 2005 г. е председател на Българската лига за правата на човека, която е член на Международната федерация за правата на човека, акредитирани към ООН и Съвета на Европа.

 

 

***************************************************************************

ДЕН НА  КОНСТИТУЦИЯТА  И  ЮРИСТА  В  С Ю Б
16 април 2014 г.

Съюзът на юристите в България проведе на 16 април 2014 г. тържествено събрание по случай Деня на Конституцията и юриста и по повод 135-тата годишнина от приемането на Търновската конституция. Тържествено слово произнесе вицепрезидентът на Р България г-жа Маргарита Попова. Приветствия бяха поднесени от председателя на Народното събрание Михаил Миков и заместник министър-председателят и министър на правосъдието г-жа Зинаида Златанова.

Приветствия към колегите юристи поднесоха г-жа Ралица Негенцова – председател на ВАдвС, г-н Красимир Катранджиев – председател на Нотариалната камара и г-н Борислав Белазелков – зам.-председател на Съюза на съдиите в България. На тържеството присъстваха членове на Конституционния съд, Висшия съдебен съвет, Висшия адвокатски съвет, Съюза на съдиите в България, Асоциацията на прокурорите, Нотариалната камара и известни и уважавани имена на юридическата общност в България.


По решение на ЦС на СЮБ 11 (единадесет) юристи бяха наградени с Почетния знак на Съюза на юристите в България за професионални постижения и активна съюзна дейност. Плакет на СЮБ и грамота получи Камарата на следователите в България по случай 15 години от основаването й - 1999 г. Наградите бяха връчени от председателя на СЮБ г-н Владислав Славов.

 

НАГРАДЕНИ ЮРИСТИ 

Благовест Пунев – конституционен съдия

проф. Лазар Груев – председател на ВКС

Сабрие Сапунджиева – зам.-министър на правосъдието

Марио Димитров - съдия във върховен административен съд
Диана Митева – съдия в Окръжен съд, гр. Варна

Камен Михов – зам.-гл. Прокурор и представител в Евроюс

Петя Тянкова – секретар на президента по правни въпроси

Йордан Цветанов – зам.-председател на ВАдвС и член на ЦС на СЮБ

Валентина Бакалова – адвокат

Милена Илчева – нотариус в гр. Бургас и зам.-председател на Съвета на нотариусите

Милко Живков -  адвокат и председател на Български дискусионен форум

 

За четвърта поредна година Съюзът на юристите в България връчва НАГРАДА „ПАРТНЬОР НА ГОДИНАТА“. Наградата е учредена през 2011 г. и нейни носители са Представителството на ЕК в България, АПИС-Бългория и Общобългарския комитет и фондация „Васил Левски”. За 2014 г. наградата (плакет на СЮБ и грамота) получи Фондация „Институт за изследване на законодателството и правоприлагането” с председател г-н Росен Хубенов. Наградата се присъжда за дългогодишно и активно сътрудничество.


Росен Хубенов


Г-н Славов представи годишните награди на СЮБ на журналисти за публикации на правна тематика и най-точно и обективно отразяване на дейността на органите на съдебната власт. Наградата на Съюза на юристите в България е предметна награда, грамота и карта за 7 дни почивка в базата в с. Боженци.


Наградени са журналистите:

Огнян Стойчев (централен печат) - за поредицата материали в седмичното издание за законност и власт „Параграф 22” на в. „Банкеръ”;

Красен Николов (електронна медия) – Медияпул, за материалите „Държавата е платила над 300 000 лева за бавно правосъдие“ и "Килърите" на съдебната власт“.

Пламен Караиванов (регионален печат) - в-к „Янтра днес”, гр. Велико Търново, за материала „Споразуменията по наказателни дела или за какво се договарят прокуратурата и престъпниците“.


Огнян Стойчев

По случай професионалния празник на юристите председателят на парламента г-н Михаил Миков награди СЮБ с почетен плакет на Народното събрание на Р България.


Денят на Конституцията и юриста беше отбелязан и с концерт на Струнния оркестър към Културния дом при Съюза на юристите в България.

***********************************************************************************

На 28 март 2014 г. се проведе XXІI-ия конгрес на Съюза на юристите в България,

който протече при следния дневен ред:

1. Информация за дейността на СЮБ между двата конгреса

2. Отчет на Контролната комисия

3. Отчет на бюджет 2013 г.

4. Приемане на бюджет 201 4 г.

5 . Промяна в Устава за изменение на размера на членския внос

6. Вливане на Правна инициатива за обучение и развитие – Варна (чл. 12 ЗЮЛНЦ) в Съюза на юристите в България

7. Разни

****************************************************************************** 

ОФЕРТА

„Ивиком” ЕООД работи съвместно със СЮБ от 1995 година.

Като дългогодишен партньор в качеството си на домакин хотелски комплекс Бряста *** край Велико Търново съгласно договора за съвместна дейност със СЮБ предоставя 20% отстъпка за организирани мероприятия на юристите в България за всички услуги в комплекса.

Хотелски комплекс „Бряста” се намира на 8 км от Старопрестолния град Велико Търново. Разположен е сред красива гориста местност благоустроена в уникален парк на брега на река Дряновска. Природата, спокойствието, отличната база, условията за спорт и развлечения, близостта до културно-историческите забележителности на региона определят комплекса като привлекателно място. Децата ще се зарадват на детската площадка с множество атракции, киносалон и детски басейн. Не пропускайте възможността да Ви приспива ромонът на реката и да Ви събужда песента на птиците!

 

Ресторанти и места за развлечения:

Ресторант „Бряста” – 100 места с три дискретни VIP зали; Лятна градина„Весело село” - 150 места; Винена зала, Бар басейн - 100 места.

- Обяд по трикомпонентно меню, включващ: супа, основно-готвено ястие, десерт, минерална вода .

- Вечеря по трикомпонентно меню, включваща : салата, основно ястие, десерт, минерална вода.

- Официална вечеря по трикомпонентно меню по избор, включваща : салата, основно ястие, десерт, минерална вода, алкохол.

Допълнително договаряне за Дисководещ с Караоке-Парти или Оркестър.

Две конферентни зали с капацитет до 70 места, с дневна светлина, оборудвани с мултимедиен проектор, екран и флипчарт. Конферентните зали са оборудвани с мултимедия, флипчарт, озвучителна система, екран.

Телефон на хотела за допълнителна информация: +359 (0)61/89 79 07

Телефон за резервации: 0885 706 771, (02) 40 10 519

http://www.bryasta.com

e-mail: admin@bryasta.com

***************************************************************************